Kada govorimo o kokosu, uglavnom mislim na kokosov orah koji je plod kokosove palme. Ova biljka u tropskim je područjima cijenjena već tisućama godina, dok se u posljednjih nekoliko godina nezaustavljivo probija i na našem tržištu. Takav scenarij nimalo nas ne čudi s obzirom na njegove benefite.
U nutritivnom smislu, kokos se ističe visokim udjelom srednje lančanih masnih kiselina. One se od dugolančanih masnih kiselina razlikuju po tome što se brzo apsorbiraju u tankom crijevu i šalju se u jetru gdje postaju brzi izvor energije te se za razliku od dugolančanih masnih kiselina ne skladište u masnom tkivu niti zaostaju u krvi. Od minerala u značajnijim količinama možemo naći željezo, fosfor, bakar, mangan i selen. Također sadrži i visoki udio vlaka i fitosterola.
Osim dobrog nutritivnog profila, kokos se može pohvaliti i širokim spektrom uporabe. Od njega možemo dobiti kokosovu vodu koju najčešće koriste sportši nakon treninga kako bi održali hidraciju i nadomjestili gubitak elektrolita prouzročen znojenjem.

Kokosovo mlijeko dobiva se od mesa kokosa. Popularno je kao zamjena za mlijeko životinjskog podrijetla, a osim toga ne sadrži laktozu pa je pogodno i za osobe koje ju ne podnose. Kokosovo mlijeko možete napraviti i sami isto kao i bademovo mlijeko.

Kokosovo brašno također se dobiva od mesa kokosa, a koriti se za pripremu raznih kruhova, peciva, kolača i keksića kao zamjena za pšenično brašno. Kokosovo brašno ne sadrži gluten pa je pogodno za osobe koje ga ne podnose. Možete ga dobiti od pulpe nakon što se procijedili kokosovo mlijeko. Pulpu rasporedite u dehidratoru i ostavite da se suši na 40 ℃ tijekom 24 sata.

Kokosovo ulje vjerojatno je najpopularniji proizvod od kokosa. Dobiva se ekstrakcijom iz mesa kokosa. Zbog svog termostabilnog svojstva koje onemogućuje stvaranje slobodnih radikala, idealno je za prženje, pečenje ili pirjanje. Na temperaturi iznad 25℃ pretvara se u tekuće stanje. Osim u kuhinji kokosovo ulje možemo koristiti i za njegu kose, kože (umjesto mlijeka za tijelo i losiona), ruku i noktiju (kao krema za ruke), ustiju i zubiju (za izbjeljivanje zuba i osvježavanje daha).

Kokos možemo upotrijebiti i kao zamjenu za industrijski čips, nariban može poslužiti kao ukras za mnoge kolače, rolade i torte. Punomasno kokosovo mlijeko koristi se i kao zamjena za vrhnje u mnogim receptima dok se od njega može dobiti i šlag.

Kao zaključak svega možemo reći da je kokos jako svestran i da ga možemo iskoristit na mnoge načine. Ovdje su nabrojni samo neki od njih, a u idućih nekoliko recepeta koje ćemo objaviti, naglasak će biti upravo na ovom magičnom plodu.

Univ. bacc. nutr. Mirta Prusac

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *