Jedno od najkompleksnijih i najizazovnijih perioda u životu žene je zasigurno period  trudnoće.  Ono podrazumijeva stanje u kojem dolazi do brojnih promjena, od fizioloških do hormonalnih zbog čega pravilna prehrana  te suplementacija zauzimaju važno mjesto. Povećanjem masnog tkiva grudi u trudnoći znači da se pripremaju za period laktacije, volumen krvi se povećava za oko 50%, maternica se počinje povećavati pod utjecajem hormona progesterona, stvara se posteljica i plodna voda, a gastrointestinalna pokretljivost se usporava.  

 

Općenito tijelo počinje sakupljati izvore dodatne energije u obliku masnog tkiva potrebne za period laktacije. Kao jedan od znakova koji nagovještaju da ste trudni je jutarnja mučnina i sigurno ste se pitali zašto je to tako? Naime, progestron  djeluje na probavu tako što ju usporava, lučenje želučane kiseline se smanjuje i smatra se da je upravo to razlog mučninama.

Povećano je lučenje slijedećih hormona: aldosterona, hormona rasta, tiroksina i paratiroidnog hormona. Sve ove promjene su nužno neophodne za pripremu Vašeg tijela na ovaj uistinu kompleksan i zahtjevan proces. Pošto u Vama raste živo biće, potrebe za energijom i određenim nutrijentima su povećane a određeni suplementi su čak i od krucijalne važnosti u periodima koji slijede za zdravi i normalan razvitak Vašeg djeteta. U suprotnom, može doći do pothranjenosti koja može uzrokovati razne poremećaje kod novorođenčeta, kao i kod majke.

 

U idućim člancima pročitajte na što sve trebate paziti i kako Vam nutricionistička medicina može pomoći ukoliko nastane poremećaj za vrijeme trudnoće i dojenja.

 

 

 

Autor: Ivana Čmrlec, mag. nutricionizma

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *