Vitamin B12 je jedan od najkompleksnijih vitamina, topljiv je u vodi i pripada grupi kobalamina . Kobalamini su slični hemoglobinima u krvi, osim što umjesto željeza, sadrže kobalt.

Izvori vitamina B12
Dobri izvori vitamina B12 su: meso, pivski kvasac, jaja, školjke, haringa,skuša, iznutrice (bubrezi, jetra), mlijeko i mliječni proizvodi, morski plodovi.

Živčani sustav
Ima važnu ulogu u dijeljenju stanica, doprinosi normalnom funkcioniranju živčanog sustava, pa tako pomaže i u prevenciji Parkinsonove bolesti i progresiji same bolesti, a postoje i studije koje imaju obećavajuće rezultate kod multiple skleroze i ostalih neuroloških poremećaja. Ublažava bol oštećenih živaca te potiče sintezu proteina bitni za njihovu regeneraciju.

Kardiovaskularni sustav
Vitamin B12 sudjeluje u sintezi proteina, točnije, esencijalan je u konvertiranju homocisteina u metionin, što je vro bitno jer u protivnom nastaju visoke koncentracije homocisteina koji su povezani sa bolestima kardiovaskularnog sustava.

Doprinosi stvaranju crvenih krvnih zrnaca, te je aktivan u brojnim metaboličkim procesima kao što je metabolizam ugljikohidrata i masti, produkciji acetilkolina (neurotransmiter koji ima važnu ulogu kod učenja i pamćenja) te doprinosi stvaranju energije i smanjenju umora i iscrpljenosti. Važan je kod liječenja depresije (bitan kod stvaranja serotonina).

Vitamin B12 dolazi u više formi, oblik metilkobalamina je najbolji no proizvođači ga najviše proizvode u obliku cijanokobalamina jer je najjeftiniji koji se kao takav teško apsorbira.

Apsorpcija
Apsorpcija ovisi o brojnim faktorima a među njima je jako bitan “unutarnji čimbenik”, koji se luči u želucu i veže na sebe vitamin i prebacuje u krvotok. Starije osobe imaju manjak ovog čimbenika (i manjak želučane kiseline) stoga je kod njih česta malapsorpcija. Lijekovi za giht, antikoagulansi, suplementi kalija mogu smanjiti apsorpciju vitamina B12. Njegovo uzimanje sublingvalno u obliku kapi je jako dobra opcija kod onih koji imaju problem sa apsorpcijom istog.

Nedostatak vitamina B12
Česta je kod starijih osoba i onih sa probavnim problemima. Deficit vitamina B12 može posljedično dovesti do smanjenja gustoće kostiju, kroničnog umora, konstipacije, depresije, mučnine, povećanja jetre, glavobolje, gubitak pamćenja, pernciciozne anemije, neuroloških smetnji.

Vegetarijanci i vegani moraju imati na umu da je poželjno uzimati dodatno vitamin B12 u obliku suplementacije pošto se on najviše nalazi u tkivima životinja.

Doziranje:

Preporučena dnevna doza za odrasle je 2,4 mcg no u slučajevima malapsorpcije, loše prehrane, bolesti, vegana i vegetarijanaca i kod starijih osoba, preporučuje se veća doza bez bojazni od predoziranja jer se smatra iznimno sigurnim vitaminom.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *