Selen je esencijalan mineral koji se u našem tijelu nalazi u vrlo malim količinama. Možemo ga naći u anorganskoj (u tlu, biljke ga konvertiraju u organsku formu) i organskoj formi (selenometionin i selenocistein). Dodaci prehrani najčešće sadrže selen u obliku selenometionina.

Funkcija selena
Selen je inkorporiran u čak 25 proteina, tzv selenoproteini koji imaju ključnu ulogu u brojnim tjelesnim funkcijama, počevši od aktiviranja hormona štitnjače, reproduktivnom sustavu, sintezi DNA do regeneriranja vitamina C.

Selen ima ključnu ulogu u mehanizmima sinteze DNA, apoptozi, endokrinom sustavu i imunitetu stoga možemo zaključiti da ima snažan utjecaj na prevenciju razvoja tumora.

Kao sastavnica enzima glutation peroksidaze , inhibirati će oksidaciju lipida (masti) jer selen kao antioksidans neutralizira slobodne radikale i time jača imunitet i štiti tkiva od oštećenja. Neka istraživanja su pokazala da bi uzimanjem selena kao dodatka prehrani, preventivno mogli spriječiti pojavnost herpesa i hepatitisa.

Osobe sa reumatskim artritisom imaju malu količinu selena u tijelu, a njegovo protuupalno svojstvo (zajedno sa vitaminom E) bi moglo smanjiti klasične simptome atritisa. Selen i vitamin E također imaju sinergistički učinak na zdravlje srca i jetre, gušterače i elastičnost tkiva a uz cink će pružiti olakšanje kod povećane prostate.

Deficit selena
Manjak selena je povezan sa bolestima srca te tumorima. Manifestira se kroz umor, poremećaj rasta, visoki kolesterol, infekcije, poremećaj rada jetre i štitnjače, neplodnost. Jedna studija je pokazala da je manjak selena povezan i sa smanjenim kognitivnim funkcijama.

Izvori selena
Selena u hrani možemo naći u mesu i žitaricama (količina ovisi o koncentraciji selena u tlu), brazilskim oraščićima, pivskom kvascu, brokuli, smeđoj riži, mliječnim proizvodima, češnjaku, kombu algama, jetri, luku, morskim plodovima, lososu, tuni, čičku, sjemenkama komorača, kamilici, hmelju, peršinu, šipku.

Preporučena dnevna doza selena iznosi 55 mcg no kod pada imuniteta ili drugih tegoba preporučuje se dodatno uzimanje od čak 200 mcg.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *