Riblje ulje važno je sredstvo u liječenju postojećeg raka. Jedna studija je pokazala da uzimanjem 18g dnevno dolazi do smanjenja T-stanica koje zaustavljaju obranu imunološkog sustava. 

Prema jednoj studiji skupina pacijenata oboljelih od raka gušterače (jedan od dva najsmrtonosija oblika raka) gubila je u prosjeku 1,5 kg dnevno prije nego je počela uzimati 2g EPA dnevno (ekvivalent 11 g nepročišćenog ribljeg ulja ili 3 jušne žlice visokopročišćenog molekularno destiliranog ribljeg ulja). Uzimanje ribljeg ulja zaustavilo je gubitak težine, a neki pacijeti su čak i dobili nekoliko kilograma na težini. 

Narodi koji konzumiraju velike količine ribljeg ulja u prehrani imaju izrazito nisku učestalost raka – ili su manje oboljevali dok “civilizirani” ljudi nisu donijeli donijeli šećer, bijelo brašno, rafinirane kemijski prerađene masnoće iz obitelji omega 6 masnih kiselina i hidrogenirane masnoće. Radi se poglavito o eskimima, međutim oni i dan danas znatno manje poboljevaju od raka i kardiovaskularnih bolesti. Sve nacije koje konzumiraju velike količine ribe, uključujući Japan i mediteranske regije, imaju znatno manju učestalost raka i kardiovaskularnih bolesti. Iz EPA direktno nastaju dobre hormonske molekule prostaglandini koji u organizmu djeluju antikancerogeno, protuupalno, sprečavaju stvaranje naslaga na krvnim žilama i povećavaju imunitet organizma. Riblje ulje od nedavno je registrirano i kao lijek koji se prepisuje za osobe koje su preboljele srčani udar. Sprečava sljepljivanje crvenih krvnih stanica, stvaranje tromboze (antitrombogeno djelovanje), smanjuje ukupne trigliceride (masti) u krvotoku i sprečava nepravilan rad srca (aritmije). EPA smanjuje opasnost od aritmija, srčanog udara i prema vrlo ozbiljnim kliničkim studijama smanjuje smrtnost kod osoba koje su preboljele srčani udar, zbog čega danas i postoji kao registrirani lije*.

 

 

EPA iz ribljeg ulja, sudeći prema studijama, posebno su učinkovite kod raka dojke i debelog crijeva. Žene koje jedu puno ribe puno rijeđe oboljevaju od raka dojke, a žene koje imaju tumor dojke dokazano imaju znatno manju koncentraciju omega 3 masnoća u organizmu. Prema jednoj studiji došlo je do smanjivanja broja predmalignih promjena – polipa na sluznici debelog crijeva, što označava smanjenu opasnost od nastanka raka. Prema drugoj studiji, uzimanje ribljeg ulja kod osoba sa predkanceroznim lezijama – adenomima u samo 12 tjedana je normaliziralo rast stanica u crijevnoj ovojnici.

 

 

 

AUTOR: Tomislav Kolarević, mag. ing. molekularne biotehnologije

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *