Pretraživanjem znanstvene literature na polju ortomolekularne medicine, može se lako doći do zaključka kako postoje brojne djelotvorne metode koje pomažu pri liječenju dijabetesa i da se isplati pružiti im priliku. Naravno da je uvijek prvo i osnovno pravilo održavati normalnu tjelesnu težinu, no uz primjenu određenih supstanci, put prema reguliranju glukoze u krvi može biti lakši te vrlo efikasan.
U ovom poglavlju će se navesti koji to suplementi i u kojoj dozi pružaju beneficije oboljelima a da nisu uvršteni u klasično liječenje.  Riječ je ortomolekularnom pristupu liječenja kojim se tijelu dopremaju supstance (vitamini, minerali, aminokiseline …) u optimalnim količinama. Važno je primijetiti da se ovdje radi o suplementima koje naše tijelo prirodno posjeduje, a određenim doziranjem se pokušava prevenirati ili liječiti određena bolest.
Alfa lipoična kiselina
Iznimno jaki antioksidans i glavna u borbi protiv dijabetičke neuropatije. Teoretski, trebala bi biti koristan dio liječenja ranih faza dijabetesa tipa I kada još nisu sve beta stanice gušterače nestale. Potiče ulazak glukoze u stanicu i štiti stanice gušterače.
Doziranje: po uputama na deklaraciji

Krom pikolinat

Nedostatkom kroma raste želja za šećerom,a konzumiranjem šećera se crpe njegove zalihe. Imate li dijabetes tipa II, vaše tijelo ne može metabolizirati krom iz hrane, stoga kod takvih pacijenata ima iznimnu važnost no izgleda da pomaže i onima sa tipom I. Istraživanja su pokazala da uzimanjem krom pikolinata za samo 2 mjeseca se stabilizira šećer u krvi, a nakon 4 mjeseca postiže se još bolji nadzor glukoze, inzulina i kolesterola u krvi.
Zajedno sa vanadil sulfatom, i ostalim vitaminima i mineralima postiže se sinergija u regulaciji razine glukoze u krvi.  Ako imate dijabetes, potrebno je  savjetovanje sa liječnikom prije uzimanja kroma.
Doziranje: 400-600 µg

L-karnitin, L-glutamin, taurin

L-karnitin je važan za mobilizaciju masnoća u tijelu. Važno je naglasiti da studije pokazuju kako regulira oksidativni stres, odnosno snižava razinu LDL kolesterola (onemogućava njegovu oksidaciju) i povećava osjetljivost stanica na inzulin.

Doziranje: dva puta dnevno po 500 mg sa vodom, nikako sa mlijekom, na prazan želudac. Uzimajte sa 50 mg vitamina B6 i 100 mg vitamina C za bolju apsorpciju.

L-glutamin smanjuje želju za slatkim, čini se da putem određenih mehanizama pomaže pri gubitku tjelesne težine.
Doziranje: dva puta dnevno po 500 mg na prazan želudac

Taurin povećava staničnu osjetljivost na inzulin
Doziranje: dva puta dnevno po 500 mg na prazan želudac

Kvercetin

Pomaže u očuvanju membrana leća oka od poliola koji nastaju kao posljedica visoke razine glukoze u krvi
Doziranje: tri puta dnevno po 100 mg

Vanadij

Potrebno je uzimati ga u formi vanadil sulfata. Njegovo djelovanje je slično inzulinu, odnosno pospješuje ulazak glukoze u stanicu što je vrlo važno otkriće za osobe sa dijabetesom tipa I. Ima sposobnost prevladavanja inzulinskog otpora kod tipa II.
Doziranje: prema uputama na deklaraciji

Vitamini B skupine sa dodatnom dozom biotina i inozitola

Vitamine B skupine treba uzimati zajedno jer je tada djelovanje najefikasnije
Doziranje: 50 mg dnevno svakog važnijeg iz  B skupine tri puta dnevno, nemojte prekoračiti 300 mg dnevno od svih suplemenata

Biotin je važan u metabolizmu šećera tako što pojačava djelovanje enzima uključeni u pretvorbi glukoze, a u megadozama može zaustaviti ili preokrenuti tok dijabetičke neuropatije
Doziranje: 50 mg dnevno

Inozitol lako “bježi“ iz živčanih stanica osoba sa dijabetesom, što je mogući uzrok pojave dijabetske neuropatije. Također je bitan za cirkulaciju i kao prevencija  ateroskleroze.
Doziranje: 50 mg dnevno

Vitamin B12 sa folnom kiselinom

Znanstveno je dokazana uloga vitamina B12 sa folnom kiselinom u ublažavanju boli oštećenih živaca kod osoba sa dijabetskom neuropatijom te ublažavanje periferne neuropatije.
Doziranje: koliko liječnik propiše, najbolje u obliku injekcija

Cink
Cink pomaže gušterači u stvaranju inzulina te štiti receptorska mjesta stanične membrane na koja se veže inzulin i na taj način omogućuje ulazak glukoze u stanicu.
Doziranje: 50-80 mg dnevno, ne prekoračiti dozu od 100 mg dnevno putem svih suplemenata. Koristiti cinkov glukonat

Gore navedeni suplementi spadaju u grupu  esencijalnih  za oboljele od dijabetesa. U nastavku slijedi pregled suplemenata koji spadaju u grupu veoma važnih.

Koenzim Q10, koenzim A

Zajedno efikasno reguliraju razinu glukoze u krvi, štite stanicu od oštećenja te pomažu tijelu da izbaci toksične supstance iz tijela.
Doziranje: 80 mg koenzima Q10, a koenzima A prema uputama na deklaraciji

Magnezij

Metabolizma šećera usko je povezan sa magnezijem. Uzimanjem magnezija omogućuje se osobama sa dijabetesom tipa II da lakše nadziru razinu glukoze u krvi. Posljedično dolazi do manje potrebe za oralnim dozama lije*ova. Oboljeli imaju česte epizode hiper- i hipoglikemije što magnezij uspješno stabilizira.  Nadalje, sudjeluje u raznim enzimskim sustavima, štiti krvne žile.
Doziranje: 750 mg dnevno

Mangan

Mangan ima ulogu kofaktora ključnih enzima u metabolizmu šećera, ulogu u obnavljanju gušterače. Mora se postaviti u sklad sa cinkom i bakrom zbog apsorpcije.

Doziranje: 5-10 mg dnevno, uzimati odvojeno od kalcija

U nastavku slijedi pregled suplemenata koji spadaju u grupu važnih.

Vitamin A sa karotenoidima
Neophodan u očuvanju zdravlja očiju, te ima svoju ulogu u metabolizmu glukoze. Najbolje koristiti u obliku emulzije za bolju apsorpciju.
Doziranje: 15 000 IU dnevno, trudnice ne bi trebale prekoračiti dozu od 10 000 IU dnevno

Vitamin C sa bioflavonoidima

Vitamin C pomaže u zarastanju rana (što je jedan od problema kod osoba sa dijabetesom), poboljšava imunitet, djeluje na krvne žile tako što  ih osnažuje, važan za sintezu kolagena. Može usporiti ili prevenirati komplikacije koje dolaze sa dijabetesom.
Doziranje: 3 000-6 000 mg dnevno

Vitamin E

Vitamin E je snažan antioksidans, glavna uloga je da štiti LDL kolesterol od oksidacije čime se snižava rizik od pojave bolesti srca. Treba ga koristiti u d-alfa-tokoferol formi ili mješavini tokoferola.

Doziranje: 400 IU i više na dan

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *