Magnezij

Magnezij utječe na mnoge fiziološke procese, ima ulogu kofaktora u proizvodnji energije (ATP-a), to uključuje enzimatsku fosforaliciju (dodavanje fosfata drugim enzimatski procesima) i formaciju staničnih signalnih molekula odnosno cAMP. Magnezij (slobodni intracelularni ioni) ima ulogu  u kompeticiji sa kalcijem za ulazak u stanicu preko membranski kanala. Osim što ima utjecaja na funkciju kalcija, magnezij također modulira funkciju kalija tako što blokira kanale kojim bi kalij napustio stanicu.

Važno je napomenuti da se dvije trećine magnezija nalazi u kostima što dovodi do razumnog zaključka da ima značajnu ulogu u zdravlju kostiju. To uključuje utjecaj magnezija na hidroksiapatitinu kristalnu strukturu i kontrolu proliferacije koštanih stanica. Magnezij utječe i na razinu vitamina D te aktivira  brojne enzime.

Magnezij je vrlo bitan kod metabolizma glukoze, jer je  naime 28 molekula magnezija potrebno za razgradnju jedne molekule glukoze. Dobar je detoksikator i važan za sintezu glutationa u tijelu. Niskim dozama magnezija dolazi do propadanja zubi, osteoporoze, taloženju teških metala u mozgu. Kod trudnica, smanjuje opasnost od spontanog pobačaja i prijevremenog porođaja.

Kako prepoznati manjak magnezija?

Jeste li znali kako je vrlo čest deficit magnezija a razlozi su osiromašeno tlo, obrada namirnica bilo mehaničko ili termičko tako da i ono što je nekada bilo dobar izvor magnezija, više nije.
Poremećaj spavanja, grčevi u nogama, slabost, uznemirenost, aritmija, karijes, depresija, samo su neki od znakova manjka magnezija.  Odnos kalcija i magnezija je vrlo bitan za njegovu apsorpciju i on bi trebao biti 2:1, s time da ako kalcija ima puno više u odnosu na magnezij, dolazi do inhibicije u apsorpciji istog.

Što se tiće suplementacije, postoji  puno različitih oblika- kloridi, oksidi, citrati, karbonati, malati … Uvijek su najbolji oni koji su u organskom obliku (primjerice citrat, laktat, glukonat) jer se tada najbolje apsorbira. Ako suplementacijom uzmete previše magnezija, on se izlučuje van putem mokraće ili može imati laksativni učinak; jedino bi trebali pripaziti bubrežni bolesnici. Preporučene doze su  350 mg za odrasle osobe.

Napisala: mag.nutr. Čmrlec Ivana

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *