Sigurno ste puno puta zaključili kako su vam jela jednolična, predvidljiva i da se stalno vrtite oko istih namirnica. Pšenično brašno se vrlo često koristi u pripremi kolača, za zgušnjavanje umaka, kod pripreme tijesta i kruhova. Zbog velike učestalosti korištenja pšeničnog brašna predlažem da promjenu u kuhinji započnete sa lanenim brašnom. Laneno brašno ne sadržava gluten stoga je idealno u prehrani kod osoba sa celijakijom ili intolerancijom na gluten.

Lan je jedna od najstarijih biljaka, a nekada je bila najvažnija tekstilna biljka. Stari Egipćani su od lanenog vlakna proizvodili posebne omotače koje su nosili a i danas se od njega izrađuju najfiniji i najljepši materijali. Bogata nutritivna vrijednost lana je dobro znana, a primjena u kuhinji je zaista široka. Poznate su nam dvije vrste lanenih sjemenki, smeđe i zlatne.

Prvo se iz lanenih sjemenki hladnim prešanjem izvlači ulje nakon čega se one melju u laneno brašno. Važno je naglasiti da se mljevenjem sjemenki povećava njihova bioraspoloživostjer tijelo u protivnom ne može razgraditi ovojnicu lana čime sve biološki važne konponenete ostaju zarobljene.

Laneno sjeme ima visoki nutritivni profil, sličan žitaricama ali sa još više prehrambenih vlakana i antioksidanata.
Nutritivan profil lanenog brašna čine zdrave omega-3 masne kiseline i one čine više od polovice masnoća saržanih u lanu, visoki udio proteina (čak 18%), vitamini B skupine, a od minerala su prisutni bakar, magnezij, mangan, fosfor, selen, željezo, kalcij, cink.

Laneno brašno je bogato prehrambenim vlaknima i fitonutrijentima luteinom, zeaksantinom, lignanom Prehrambena vlakna su bitna u zdravlju probavnog sustava, pomažu kod motaliteta crijeva i rješavaju problem konstipacije. Sprječavaju nagli porast glukoze u krvi stoga je poželjna namirnica kod dijabetičara. Protuupalno svojstvo lana povezujemo sa visokom udjelom omega-3 masnih kiselina.

Ne smije se zanemariti prisutnost lignana u lanenom brašnu jer imaju antioksidativno i fitoestrogensko svojstvo. Lignani su bioaktivne polifenolne tvari iz biljaka koje imaju slabo estrogensko svojstvo a brojne studije su dokazale da imaju protektivnu i preventivnu ulogu kod pojavnosti karcinoma dojke kod žena u menopauzi. Imaju i važnu ulogu u stvaranju ravnoteže spolnih hormona kod žene.

Kako koristiti?

Laneno brašno se često u kuhinji koristi za zgušnjavanje slastica zbog visokog udjela vlakana jer imaju sposobnost vezanja vode na sebe. Pošto je lan izvrstan izvor proteina, preporučuje se vegetarijancima, veganima i sportašima, a možete ga pripremiti kao proteinski shake, dodati ga u jogurt, sir, raditi tijesto za kruh, kolače. Pustite mašti na volju i poigrajte se u kuhinji sa raznim kombinacijama.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *