Kordiceps

                                                                       –Cordyceps sinensis

Fascinantno je kolike su mogućnosti liječenja bolesti uzimanjem onoga što nam priroda pruža. Bilo bi šteta ne izdvojiti jednu gljivu latinskog naziva Cordyceps sinensis za koju vjerojatno većina Vas nije ni čula.  

Dugo se nije znalo što je kordiceps; biljka, gljiva ili kukac, no  danas se zna da je to gljiva iz obitelji Clavicipitaceae,  roda Cordyceps.  Svoje spore odlaže na ličinkama planinskih kukaca na visinama preko 3500 m i to na području Kine, Nepala i Tibeta. Preko zime spora se pretvara u bakteriju koja razara unutrašnjost ličinke. Ova gljiva veličine prsta živi pod zemljom u najsurovijim uvjetima podnoseći dugo gladovanje, hladnoću, vrućinu te nedostatak kisika. Apsolutno je jedinstvena na svijetu jer u jednom dijelu svog biološkog ciklusa postoji kao biljka, a u drugom kao insekt.

Povijest i tradicionalna upotreba

U Kini se konzumira  u juhama ili u kombinaciji sa mesom (svijentina, piletina),  morskim plodovima. U praškastom obliku se  miješa sa ginsengom, koristi se kao čaj ili se pravi kao tinktura. Koristila se za liječenje anemije, kašlja, tuberkuloze, impotencije, ublažavala  bolove u križima i efikasno otklanjala opću slabost tijela. Danas se najviše upotrebljava za povećanje snage, izdržljivosti i seksualne moći. Moćan je stimulans u dobivanju energije zbog povećanja iskoristivosti kisika u našem tijelu čime dolazi do poboljšanja zdravstvenog stanja, kroz povećanu snagu i izdržljivost.

Nutritivni sastav

Kordiceps sadrži  proteine, vitamin B12, C, E, masne kiseline, alkaloide, glikozide, kordicepin, kordicepsku kiselinu, 18 aminokiselina, koenzim Q10. Bioaktivne komponente su fitosteroli, ergosteroli, beta-sitosteroli, kolesterol, klaukosterol, kampesterol, dihidromasicasterol zajedno sa 15 različitih minerala: P, Mg, Fe, Ca, Na, K, Mn, Cu, Zn, Si, Ni, Al, Ti, Cr, Se, Ga, V, Zr.

Što se danas zna?

Cordyceps sinensis  ima raznovrsne primjene. Olakšava simptome astme, povećava funkciju pluća, pojačava libido, poboljšava sportsku izvedbu, pomaže kod bubrežnih bolesti, stimulira imunološki sustav, povisuje HDL a snižava LDL, prevenira aterosklerozu. Za dvije aktivne komponente se smatra da su zaslužne za navedeno,  kordicepin i kordiceptična kiselina.

U slijedećem će članku  biti više riječi o kliničkim istraživanjima i mehanizmima djelovanja ove čudotvorne gljive.

Autor: mag.nutr. Čmrlec Ivana

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *