Graviola ( Annona muricata L.)
– mehanizam djelovanja –

U prošlom članku je graviola bila opisana s obzirom na izgled, nutritivnu vrijednost te primjenu. Ona zasigurno zaslužuje Vašu pažnju jer u nastavku će biti naveden mehanizam djelovanja bioaktivnih komponenti u borbi protiv malignih bolesti te osvrt na kliničke studije.

Za graviolu je specifično njeno selektivno djelovanje na tumorske stanice pluća, debelog crijeva, gušterače, prostate tako što ih ubija a zdrave stanice ostavlja netaknutim. Za navedeno svojstvo su zaslužni acetogenini opisani u prethodnom članku. Zanimljiva je informacija da acetogenini (anonin) u usporedbi sa kemoterapijskim lijekovima ( Adriamycin), posjeduju do 10 000 puta jaču aktivnost s time da se mora naglasiti da zdrave stanice ostaju netaknute što nije slučaj kod kemoterapije.

Mehanizam djelovanja

Acetogenini djeluju kao inhibitori enzimskih procesa koji se odvijaju na staničnoj membrani tumorske stanice. Ako ste oboljeli od tumora i podvrgli se kemoterapiji (Adriamycin) vrlo važno je znati da određene tumorske stanice mogu preživjeti terapiju čime mogu razviti rezistentnost na kemoterapijske lijekove.  Kako im to uspjeva? Naime, takve rezistentne stanice kreiraju intercelularne pumpe  čime se antikancerogeni agenti izbacuju iz stanice  prije njihovog djelovanja. Ovdje je važna uloga acetogenina jer inhibira ove pumpe. Glavni izvor energije stanicama je ATP što će  acetogenini onemogućiti tumorskim stanicama. Bez ATP-a, pumpa ne može raditi  i stanica umire.

Klinička istraživanja

National Cancer Institute (NCI) 1976. godine je uvrstio ovu biljku u program plant screeninga (biljnog probiranja) čime se zaključilo kako su lišće i deblo učinkoviti u borbi i uništenju malignih stanica. Dobiveni rezultati su ostali kao dio internog izvješća i nikada pušteni u javnost. Farmaceutske kompanije pokušavaju sintetizirati glavni sastojak acetogenin (annonacin) no shvatili su kako se sa svakim pokušajem smanjuje njegovo antikancerogeno svojstvo.
Brojne studije (in vitro) su pokazale kako određeni acetogenini imaju citotoksično djelovanje na tumorske stanice pluća, prostate, dojke, debelog crijeva, gušterače, jetre, limfoma.
Novija istraživanja su pokazala kako glavni acetogenin koji možemo naći u gravioli- annonacin, ima citotoksično djelovanje na tumorske stanice ovarija, mokraćnog mjehura, dojki i kože pri vrlo niskim dozama.
Usprkos činjenici da nedostaju studije na ljudima u okvirima prevencije tumora ili kao tretman istoga, mnogi portali specijalizirani za ovo područje promoviraju suplemente graviole uzimajući u obzir brojne in vitro studije koje su dokazale pozitivan učinak aktivnih komponenti biljke.

Tko treba pripaziti?

Djeca, trudnice i dojilje bi trebali izbjegavati graviolu, te osobe sa Parkinsonovom bolesti. Znanstvenici su došli do zaključka kako određeni alkaloidi sjemena i korijenja imaju neurotoksična svojstva stoga se trenutno ne preporuča za konzumiranje u bilo kojem obliku.
Ako osobe uzimaju suplemente: koenzim Q10 ili visoke doze antioksidanata kao npr vitamin A, selen, tada se njihova uporaba treba prekinuti 2 tjedna prije uzimanja graviole. Potrebno je konzumirati mnnogo vode i baviti se tjelovježbom.

Napisala: mag.nutr. Čmrlec Ivana

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *