GLAUKOM – UBOJICA VIDA:

Glaukom je grupa bolesti koje pogađaju optički živac i mogu voditi ireverzibilnom oštećenju vida. Obično je, ali ne i uvijek povezan sa povišenim intraokularnim  tlakom. Glaukom pogađa znatan dio populacije i drugi je vodeći uzrok sljepoće.
Glaukom otvorenog kuta je najučestaliji tip glaukoma i predstavlja znatan problem jer nema simptoma dok bolest nije napredovala. Osnovni simptom glaukoma otvorenog tipa je postepeno slabljenje perifernog vida i izraženo slabljenje noćnog vida. Drugi mogući simptomi su glavobolje koje se često zamijene za pritisak u glavi, često mijenjanje dioptrije i raspršenje svjetlosti kada gledamo prema svjetiljkama.
Znatno ozbiljnija vrsta glaukoma je glaukom zatvorenog kuta, koji je vrlo opasan jer nema nikakvih simptoma dok bolest nije vrlo uznapredovala. Rani simptomi glaukoma zatvorenog tipa su jutarnji bolovi u očima, zamućen vid i raspršenje svjetlosti prilikom gledanja u svjetiljke. Simptomi akutnog napada glaukoma zatvorenog kuta je bol u očima, gubitak vida (posebno perifernog vida – tunelska vizija), nemogućnost prilagodbe vida u mračnoj sobi. Simptomi glaukoma zatvorenog tipa mogu se pojaviti vrlo naglo, a može se pojaviti i mučnina i povraćanje. Ukoliko se unutar 24h ne započne s liječenjem može doći do trajnog oštećenja vida koje se dogodi u roku od 3-5 dana.
Glaukom ima više uzroka. Mnogi znanstvenici vjeruju da je usko povezan sa stresom i nepravilnom prehranom te bolestima poput dijabetesa i povišenog tlaka. Aminokiselina glutamat koja se u obilatim količinama nalazi u Vegeti također se povezuje s nastankom glaukoma. Vegetu obavezno zamijenite s Vegetom Natur koja ne sadrži natrijev glutamat (pojačivač okusa). Poremećaj stvaranja dušičnog oksida (NO – tvari u organizmu koja uzrokuje širenje krvnih žila), kao i problemi sa kolagenom, najobilnijim proteinom u ljudskom tijelu koji između ostalog tvori stjenke krvnih žila i kožu, također se povezuje sa glaukomom. Kolagen povećava snagu i elastičnost tkiva u organizmu, posebno onog u očima. Abnormalnosti tkiva i kolagena u stražnjem dijelu oka potiču “začepljenje” tkiva kroz koji protječe intraokularna tekućina. Posljedica je povećan tlak u unutrašnjem oku koji vodi do glaukoma i povezanog gubitka vida. Stanja koja karakteriziraju greške u sintezi kolagena često se povezuju s očnim bolestima. C vitamin sudjeluje u tvorbi kolagena i sprečava oštećenja krvnih žila tako da je glavna preporuka za glaukom konzumacija vrlo visoke količine C vitamina u nekiselom obliku.
Nutritivna i ortomolekularna medicina smatra da se primjenom antioksidansa, vitamina, minerala i dobrih masnih kiselina uz standardnu medicinsku terapiju može usporiti razvoj bolesti.

Preporuke za dodatke prehrani nutritivne i ortomolekularne medicine:

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *