Giht je tip artritisa popraćen upalama, najčešće u zglobovima, zbog taloženja kristala mokraćne kiseline. Mokraćna kiselina, koja je nusprodukt razgradnje purina i otpadnih produkata u tijelu, se iz tijela eliminira urinom. Kada bubrezi iz nekog razloga ne mogu eliminirati mokraćnu kiselinu ili ako tijelo povećava proizvodnju iste, njena koncentracija u krvi se jako povećava i to stanje nazivamo hiperuricemijom. Ako stanje hiperuricemije potraje i ako se stvore kristali mokraćne kiseline, tada možemo reći da se razvija giht. Simptomi su: crvenilo i oteknuće zglobova popraćeno sa jakom boli i toplinom najčešće u predjelu nožnog palca i koljena. Najpouzdanija metoda za dijagnosticiranje gihta jest ukloniti tekućinu iz upaljenog zgloba i detektirati pod mikroskopom kristale mokraćne kiseline.

Giht se uglavnom razvija kao posljedica pretilosti i konzumiranja velike količine mesa, alkohola. Modifikacija prehrane je nužna, poglavito izbjegavanje namirnica sa velikim udjelom purina. Purini su komponente koje se nalaze u gotovo svim namirnicima no one sa najvišim udjelom purina treba izbjegavati a razlog tome je što metabolizmom purina nastaje mokraćna kiselina koja može predstavljati problem.

Prehrana:
Potrebno je što manje jesti hranu koja sadrži velike količine purina: meso, iznutrice, ribu (riblje ulje može), kikiriki, prženu hranu (zagrijano ulje uništava E vitamin što uzrokuje povećanje uree u serumu), rafinirane ugljikohidrate.

Ograničite količinu kave, cvjetače, jaja, graška, peradi, špinata i proizvoda koji sadrže kvasac u prehrani. Izbjegavajte alkohol. Jedite što više voća, povrća i sjemenki (osim kikirikija). Kao izvore proteina možete koristiti sir (posebno svježi sir) i ostale mliječne proizvode (poželjno kozjeg porijekla).

Vrlo je bitno u prehranu ubaciti dovoljno kvalitetnih masnih kiselina poput omega 3 (ribljeg ulja) koje nedostaju u prehrani jer imaju protuupalno djelovanje i pomažu u regeneraciji zglobova. Pošto je kod gihta prisutan nedostatak enzima urikaze bitno je uzimati kvalitetan multivitamin s velikom količinom B vitamina kako bi se potaknula njihova proizvodnja u tijelu.

Suplementacija:
Swanson pročišćeno riblje ulje 300 mg EPA
Potrebno je uzimati vitamin C u obliku natrijevog askorbata sa bioflavonoidima (minimalno 3-5 g) ili tablete sa vitaminom C (od 1000 mg) i bioflavonoidima sa postepenim otpuštanjem (Swanson Vitamin C sa šipkom). Vitamin C je bitan jer smanjuje količinu uree u krvnom serumu a bioflavonidi povećavaju bioraspoloživost vitamina C.
Multivitaminsko-mineralni pripravci su također jako bitni, poželjno je sa probavnim enzima (Swanson probavni enzimi sa kimotripsinom), vitamin E za poboljšanje cirkulacije, cink za bolji metabolizam proteina, kalcij i posebno magnezij.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *