Ekstrakt zelenog čaja

Čaj je biljka kultivirana prije više stoljeća, a cijela priča počinje iz Indije i Kine. Danas je čaj jedan od najpopularnijih napitaka, a studije pokazuju kako poglavito zeleni posjeduje mnogobrojne zdravstvene benefite.

Slobodni radikali svakodnevno oštećuju stanice u tijelu, DNA a antioksidansi ih neutraliziraju i na taj način preveniraju kardiovaskularne bolesti a čak i neke tumore. Polifenoli su aktivni sastojci zelenog čaja i imaju antioksidativnu ulogu, čuvaju ostale antioksidanse (točnije vitamin E) od njihovih trošenja pri neutraliziranju slobodnih radikala.

Zdravstveni benefiti zelenog čaja

Zbog antioksidativnih svojstava, prevenira aterosklerozu, smanjuje kolesterol u krvi, točnije snižava LDL  („loš“) kolesterol i povisuje HDL („dobar“). Naime, polifenoli zelenog čaja blokiraju apsorpciju kolesterola i pomaže tijelu da se ga se oslobodi.
Određene studije su pokazale kako zeleni čaj ima povoljan utjecaj na prevenciju tumora, te na prestanak rasta istih. Tako pozitivno utječe na pojavnost raka mokraćnog mjehura, dojki, jajnika, debelog crijeva, jednjaka, pluća, štitnjače, prostate, kože.

Zeleni čaj se već tradicionalno koristi kod dijabetesa u kontroli razine glukoze u krvi.
Polifenoli zelenog čaja, katehini, mogu pomoći u liječenju virusnog hepatitisa. Određene studije su također pokazale kako ekstrakt zelenog čaja može potaknuti metabolizam i pomoći tijelu da lakše sagorjeva masno tkivo. Osim toga, zbog protuupalnih svojstava pomaže kod artritisa te ublažava simptome gripe ili prehlade.

Znanstvenici smatraju kako su polifenoli zaslužni za navedene zdravstvene benefite. Naime, čini se da baš oni imaju veći antioksidativni potencijal od vitamina C. U čaju se klasificiraju kao katehini. U zelenom čaju najpoznatiji i najefikasniji katehin je EGCG (epigalokatehin galat).  Ostali alkaloidi zelenog čaja su: kafein, teobromin, teofilin. L-teanin je aminokislina zaslužna za umirujuća svojstva zelenog čaja.

Osobe sa srčanim problemima, ili visokim tlakom, bubrežnim problemima, psihičkim problemima ne bi trebali uzimati zeleni čaj, isto kao i trudnice i dojilje.

Preporuka: 100-750 mg standardiziranog ekstrakta zelenog čaja.

Napisala: mag.nutr. Čmrlec Ivana

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *