Prvotno uzgajane u Meksiku, chia sjemenke su bile iznimno cijenjene zbog svoje nutritivne vrijednosti. U prilog im ide i činjenica da su Azteci konzumirali sjemenke zbog energetske vrijednosti koju one daju, što je vrlo zanimljivo jer chia na drevnom jeziku Maya znači “snaga”.

Chia sjemenke su iznimno bogate nezasićenim masnim kiselinama (omega 3 i omega 6), vitaminima, mineralima te vlaknima. Kada spominjemo minerale, onda mislimo na magnezij, kalij, kalcij, mangan, fosfor, bakar, cink a obiluje i antioksidansima (jedan gram chia sjemenki sadrži čak 4 puta više antioksidanata od svježih borovnica).

Zbog svog vrijednog nutritivnog sastava, chia sjemenke privlače pažnju javnosti i već su neizostavan dio svačije kuhinje.

Koža i starenje

Poznato je da antioksidansi imaju važnu ulogu u protuupalnim procesima na način da neutraliziraju slobodne radikale koji oštećuju naša tkiva, a starenjem je naša koža podložnija negativnim utjecajima istih. Zbog svega navedenog, dovoljno je da chia sjemenke uvrstite u svoju prehranu, i napravili ste puno za svoje zdravlje.

Probava

Prehrana koja obiluje vlaknima ima povoljan utjecaj na probavu, mršavljenje, kontrolu glukoze u krvi. Chia sjemenke imaju visoki udio vlakana koja imaju tendenciju vezanja vode na sebe što povoljno utječe na reguliranje probave (peristaltiku), a osim toga, brže dobijete osjećaj sitosti što jako pomaže kada želite smršavjeti.. Naime, nakon konzumiranja sjemenki, u želucu se stvara medij koji nalikuje na želatinu te zahvaljujući tome i topljivim vlaknima koje one posjeduju., mozgu se šalje informacija da smo siti i time manje hrane unosimo kasnije.

Zdravlje srca

Svakako moramo spomenuti prisustvo omega 3 masnih kiselina. Ako se uzme u obzir koliko je jedna chia sjemenka malena, ona ima respektabilan udio zdravih masnih kiselina. Omega 3 masne kiseline doprinose održavanju normalne razine kolesterola u krvi.

Chia sjemenke utječu na sporiju apsorpciju glukoze, a ispuštanje inzulina u krvotok je puno stabilnije i bez velikih oscilacija, a u kombinaciji sa velikim udjelom proteina koji posjeduju, chia su zaiste prave energetske bombe.

Kako koristiti

Posjeduju blagi, orašasti okus što nam dozvoljava da ju dodamo u voćni smoothie, mlijeko, salate, smjese za palačinke ili juhe.

Svakako se preporučuje da se chia sjemenke prvo namoče (1 jušna žlica chia sjemenki u čašu vode) barem 10 min, a možete ih i samljeti iako nije nužno. Kada chia sjemenke dođu u dodir sa vodom, mogu narasti i do 10 puta.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *