agathosma betulina

Buchu biljka (Agathosma (Barosma-stariji naziv) betulina) porijeklom je iz Južne Afrike i raste u obliku grma visokog do 2m. 

Autohtona plemena iz područja Cape u Južno-Afričkoj Republici koriste lišće i ulje ove biljke već stotinama godina. Tradicionalno ulje biljke se koristi na koži kao repelent za insekte, a kod unutrašnje primjene za poremećaje  probave, reumatizam i probleme mokraćnog mjehura.

Sadrži velik broj antioksidansa i sterola:
Alfa pinen, terpinen, barozma kamfor, diosfenol, hisperidin, limonen, menton, pulegon, kvercetin, i rutin.

 

Bioflavonoidi : Hisperidin,

Polifenoli: diosmin, kvercetin i rutin

Lipidi: Limonen

Terpeni: Terpineol

 

Ulja: Kamfor, Barozma, Diosfenol, izomenton mentol
Također sadrži i velik broj nutrijenata: Kalcij, željezo, magnezij, mangan, fosfor, kalij, selen, cink i vitamini B1, B2 i C.
Zbog visokog sadržaja antioksidansa koji djeluju antihistaminski , (kvercetin i hisperidin) smanjuje upale debelog crijeva, zubnog mesa, mukoznih membrana, prostate (inkontinencija povezana s problemima prostate), mokraćnog mjehura, bubrega, sinusa i vagine. Djeluje i kao diuretik. Pomaže kod problema sa bubrezima i mokraćnim mjehurom, dijabetesa (stabilizira razinu šećera kod dijabetičara), poremećaja probave (bolovi u želucu), zadržavanja tekućine i poremećaja prostate. Posebno je učinkovit kod urinarnih infekcija.

Sadržaja diosmina i hisperidina upućuje na to da ova biljka ima protuupalno, vazoprotektivno i hipolipidemičko djelovanje (sniženje razine kolesterola u krvi).

UPOTREBA:
Buchu lišće se ne smije kuhati jer se uništavaju ljekoviti sastojci. Prilikom priprave čaja lišće se samo smije preliti vrućom vodom. Najpogodniji oblik za konzumaciju su lišće u kapsulama ili ekstrakt biljke. Konzumira se s vodom na prazan želudac jedna do dvije kapsule dnevno. Tradicionalno, buchu se koristi u dozama od 1-2g lišća tri puta dnevno.

Upotreba 750-900 mg buchu lišća koristi se za uravnoteženje koncentracije šećera u krvi i pojačanje djelovanja inzulina

KONTRAINDIKACIJE:

Kod akutne upale urinarnog trakta nije preporučljivo koristiti ovu biljku. Trudnice i dojilje  ne smiju konzumirati ovu biljku.


AUTOR: Tomislav Kolarević, mag. ing. molekularne biotehnologije 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *